Čt. Dub 18th, 2024

Položme si otázku. Jak co nejméně komplikovaně zazálohovat obsah celého FTP k sobě na disk?

Odpověď zní takto:

wget -m ftp://jmeno_ftp_uzivatele:nejake_vase_heslo@jmeno_nebo_ip_serveru/

přepínač -m znamená rekurzivně. Nechápu proč -m, ono je to asi strašně podobné se slovem  recursively, protože jak jste si mohli všimnout, tak recursively začíná na m.

Z tohoto vtípku nás však vytáhnou manuálové stránky, kde se uvádí že -m je to stejné jako –mirror.  Nechápu sice, proč se v url nalézá „very advanced usage“, ale asi tím někdo myslel, že když používáte wget rekurzivně na stahování obsahu FTP, tak jste asi very advanced user.

Popravdě doteď jsem používal wget jen na stahování .iso instalačních imagů pro KVM, nebo VMware, nebo občas na takové to domácí žvýkání z domácích bash skriptů, ale nikdy ne na FTP….člověk se učí celý život, že? 😉

Co dodat? Gratuluji. 🙂

Ještě nutno dodat, že pokud už tedy budete stahovat obsah ftp, nebojte se to po stažení i zabalit, ať vám to nezabírá tolik místa na disku. Já třeba nebalím pomocí taru (ano, taráci, ukamenujte mě), protože kdykoliv něco zabaluji, počítám v drtivé většině s tím, že to co zabalím, budou jednoho dne muset číst i někteří, a dovolte mi to slovo, Windows mudlové. A tím že to zabalím do .zip formátu se vyhýbám odpovědím, zdržováním, ztrátou času jako např.: „mě to nejde rozbalit“, „po rozbalení ve winraru je tam další soubor, co s tím mám dělat?“, „takový formát jsem v životě neviděla, můžeš mi poradit, v čem to otevřu?“, „Mám na svém počítači jen winzip, v čem jsi to zabalil ty?“

(hele já bych mohl napsat encyklopedii výmluv a dotazů od uživatelů, proč jim něco nejede, takže s těmi „mudlovskými dotazy“ pro dnešek raději skončím)

Enjoy 😉

další příklady užití wgetu

Avatar

By mirra

Hardwaru a počítačům se věnuji již od roku 2003. Za tu dobu jsem poskládal stovky počítačů, opravil tisíce počítačů a vyřešil nespočetně problémů, vad a chyb, se kterými se setkávali uživatelé. Od roku 2005 se zabývám servery, zejména těmi herními, v roce 2007 jsem se začal věnovat Valve Source SDK level designu, který šel od roku 2009 k ledu kvůli studiu Informatiky na univerzitě. Podílel jsem se chvíli i na provozu síťové laboratoře MENDELU, dnes spravuji cca 30 serverů/diskových polí na univerzitě, řeším IT v malých a středních firmách tak, aby firmy ušetřily nemalé částky při zlepšení kvality a soustředím se na snižování nákladů na IT od licencí až po hardware, software, provádím konsolidace a audity platnosti licencí, které firmám šetří rovněž nemalé peníze. Z velkých firem spravuji s dalšími kolegy 8000 serverů po celé Evropě a tato práce mě nesmírně baví, protože se vše musí automatizovat a nabízí mi to možnost trénovat další evropské jazyky od Angličtiny, přes Němčinu až po Italštinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 + six =