St. Dub 17th, 2024

Dnes jsem došel k těžké, zato cenné zkušenosti.
Nasadil jsem boxovaný chladič na funkční základní desku Gigabyte GA-990XA-UD3 a deska prostě nePOSTnula (nezapnula se, nešel vidět bios) a větráky se roztočily jen pomale.
To mi připadlo hodně divné, protože jsem na desce měl předtím jinačí chladič. Myslel jsem si, že je to nedostatkem teplovodivé pasty na procesoru. Nebylo tomu tak. A zkusil jsem vzít chladič na procesor (boxovaný) a jen ho na rychlo přiložit na procesor bez zajišťování. Najednou deska postnula. Potom jsem chladič zafixoval pořádně (standardně i se zajištěnou packou na upevnění chladiče pevně k procesoru) a najednou deska nenaběhla. Když jsem dokonce v zapnutém stavu, kdy deska nenabíhala, packu povolil, do 2 až 3 vteřin se deska probudila a ihned postnula.

 

Tato zkušenost mě velmi překvapila. Vyřešil jsem to tak,  že jsem povolil šroubky v těch šroubovatelných plastech při zapnutém stavu a šroubky jsem povoloval tak dlouho, dokud mi deska sama nepostnula.

 

Odteď jakoukoliv desku budu testovat, stane se tak BEZ zajištěného chladiče na procesoru, jen s přiloženým chladičem na procesoru a v případě nepostujících desek si začnu hlídat i prohnutí desky a povolování šroubků v plastů, zajišťující uchycení chladiče na procesoru.

 

Nikdy by mě nenapadlo, že budu muset tohle řešit na socketu AM3+.

Proto tuto zkušenost pouštím dál. Doufám, že Vám tato moje zkušenost pomůže a ušetří nemalé peníze.

 

Avatar

By mirra

Hardwaru a počítačům se věnuji již od roku 2003. Za tu dobu jsem poskládal stovky počítačů, opravil tisíce počítačů a vyřešil nespočetně problémů, vad a chyb, se kterými se setkávali uživatelé. Od roku 2005 se zabývám servery, zejména těmi herními, v roce 2007 jsem se začal věnovat Valve Source SDK level designu, který šel od roku 2009 k ledu kvůli studiu Informatiky na univerzitě. Podílel jsem se chvíli i na provozu síťové laboratoře MENDELU, dnes spravuji cca 30 serverů/diskových polí na univerzitě, řeším IT v malých a středních firmách tak, aby firmy ušetřily nemalé částky při zlepšení kvality a soustředím se na snižování nákladů na IT od licencí až po hardware, software, provádím konsolidace a audity platnosti licencí, které firmám šetří rovněž nemalé peníze. Z velkých firem spravuji s dalšími kolegy 8000 serverů po celé Evropě a tato práce mě nesmírně baví, protože se vše musí automatizovat a nabízí mi to možnost trénovat další evropské jazyky od Angličtiny, přes Němčinu až po Italštinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three × 1 =