Pá. Bře 29th, 2024

Kde jsme to skončili minule? Stáhnuli jsme si .iso soubor a teď co s tím. Kdykoliv jsem nějakému začátečníkovi řekl: „a to iso vezmeš a vypálíš ho na CD či DVD“, tak to dopadlo vždycky katastrofálně, protože ten člověk vzal ten .iso soubor a vypálil ho jako datový soubor na DVD, takže to DVD mohl zahodit.

Prvně si tedy ujasníme základní pojmy i pro Vás začátečníky.

Já vím, je to wikipedie, ale pro vyjasnění co to vlastně je, nám to bude stačit.

Co je to ISO soubor

Fajn, už víte co je to ISO soubor a teď jak ho vypálit na nějaké médium.

Jak vypálit instalační iso soubor na DVD či CD

Jestli máte už linux (což nemáte, jinak byste nečetli tenhle tutoriál), tak použijete nějaký vypalovací freeware / open-source typu brasero, nebo k3b.

A protože máte Windows, tak si stáhněte buď:

https://www.slunecnice.cz/sw/ashampoo-burning-studio-free/

Anebo si pogooglete nějaký jiný freeware či open-source prográmek, který Vám umožní vypálit DVD iso obraz.

 

Jak dostat instalační ISO soubor na USB flash disk

Máme na disku stažený .iso soubor z některého z webu naší vybrané distribuce.

Teď jak dostat obsah .iso souboru na flashku tak, aby bylo možné z flashky nabootovat?

Pomůže následující videonávod. Stáhněte si program rufus: zde

A pak už se stačí řídit tímto videem. Open Broadcaster software mi nezobrazoval přídavná okna. Zkrátka stačí vše odsouhlasit, když se vás program na něco zeptá a současně se mi tam nezaznamenala ve videu nabídka, když jsem kliknul na logo CD, které mi umožnilo načtení konkrétního staženého .iso souboru, aby program věděl, jaký .iso soubor má na flashku nahrát.

Jak nainstalovat debian 9 linux

Tohle je základní videoukázka, kterou jsem točil ve virtualboxu (nemám grabovací kartu, ani jakoukoliv jinou možnost, jak natočit video instalace operačního systému). Natáčení kamerou na obrazovku by rovněž postrádalo smysl.

Avatar

By mirra

Hardwaru a počítačům se věnuji již od roku 2003. Za tu dobu jsem poskládal stovky počítačů, opravil tisíce počítačů a vyřešil nespočetně problémů, vad a chyb, se kterými se setkávali uživatelé. Od roku 2005 se zabývám servery, zejména těmi herními, v roce 2007 jsem se začal věnovat Valve Source SDK level designu, který šel od roku 2009 k ledu kvůli studiu Informatiky na univerzitě. Podílel jsem se chvíli i na provozu síťové laboratoře MENDELU, dnes spravuji cca 30 serverů/diskových polí na univerzitě, řeším IT v malých a středních firmách tak, aby firmy ušetřily nemalé částky při zlepšení kvality a soustředím se na snižování nákladů na IT od licencí až po hardware, software, provádím konsolidace a audity platnosti licencí, které firmám šetří rovněž nemalé peníze. Z velkých firem spravuji s dalšími kolegy 8000 serverů po celé Evropě a tato práce mě nesmírně baví, protože se vše musí automatizovat a nabízí mi to možnost trénovat další evropské jazyky od Angličtiny, přes Němčinu až po Italštinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

ten − two =