Čt. Bře 28th, 2024

Teď budu mluvit hodně z mé zkušenosti. Začnu RAID 5 a RAID6.

Pokud chcete nabootovat z grubu verze 2 na Debianu wheezy (linux kernel 3.2.0) i v případě výpadku zaváděcího disku, kam byl při instalaci instalován grub (třeba /dev/sda), musíte mít první partitionu na všech discích v RAID1 a druhou partitionu teprve v RAID 5 nebo RAID 6. Protože GRUB verze 2 sice údajně má umět bootovat z raid 5, ale já to takhle nikdy nedělal a nikdy mi to taky tak nefungovalo. Grub však umí nabíhat z RAID 1 oddílů a proto pokud máte už teď RAID 5 nebo RAID6, je ideální mít první partition s RAID 1, která je takzvaně jen na nabootování.

 

Pokud jste právě nainstalovali debian wheezy, máte modelovou situaci:

5 x HDD, každý velikost 500GB.

Na každém disku je linux raid partition velikosti 1GB. <- tu použijeme pro RAID 1
Na každém disku je linux raid partition velikosti zbytku disku. <- tu použijeme pro RAID 5 nebo RAID 6 v mém případě.

Tentokrát musím tak trošku vychválit ubuntu-server 12.04.3 LTS, kde když jsem instaloval systém, automaticky se mě to na konci instalace zeptalo na to, jestli chci grub nainstalovat úplně do všech disků. To víte, že jsem to ocenil, samozřejmě bych si to pak mohl udělat příkazem po náběhu, ale není to takhle moudřejší, to adminovi/uživateli nabídnout ještě před koncem instalace?

Takže zatímco na ubuntu-serveru 12.04 LTS doinstalujete a odentrujete si možnost, aby to nainstalovalo grub do všech disků, debian wheezy Vám nabídne nainstalovat grub jen do jednoho z disků, který si vyberete, třeba /dev/sda. Na první pohled se tedy zdá, že je vše ok s jedním velkým rozdílem. Kdy Vám na ubuntu-serveru 12.04 LTS pak v takovém defaultním nastavení disk /dev/sda vypadne, systém stejně naběhne, protože se grub nainstaloval i do jiných disků. U Debianu Wheezy (v době psaní článku Wheezy verze 7.2) tomu tak není a za mě osobně si myslím, že by to tam mohlo být v příštích verzích jako samozřejmost. Když Vám tedy u Debianu Wheezy vypadne disk /dev/sda, nenabootujete.

Proto komukoliv doporučím, aby si hned po instalaci debianu napsal do příkazové řádky:

root@názevstroje:/# dpkg-reconfigure grub-pc

Já to odentroval a až na konci jsem si mohl vybrat, co chci zaškrtnout, tak jsem to zaškrtnul a byl klid. Grub si to krásně nainstaloval a hotovo.

Miluji tyto CLI průvodce, které to za mě hezky vyřeší, jak za největšího neumětela, protože jsem s tím předtím bojoval přes Live ubuntu, live Debian a furt jsem psal nesmysly typu root (hd1,0), pak setup (hd1) a kdesi cosi a vypisovalo mi to pořád buď grub error 17 nebo grub error 15 a pořád si to vymýšlelo další a další důvody, proč to prostě nemůže udělat. Tenhle jeden jednoduchej příkaz to krásně vyřešil za mě a mé trápení tímto končí.

 

Upřímně jsem prohledal prvních několik listů hledání googlu a moc mi google strašně dlouhou dobu nepomáhal a pak už to znáte, snažíte se zkoušet kdejakou blbost, aby to začalo fungovat, tak jak chcete vy a už lozíte i na bugtracker ubuntu, protože jste fakt zoufalí. No a proto tu dnes uvedu bugtracker ubuntu, kde tam právě nějaký frajer uvádí příkaz „dpkg-reconfigure grub-pc“ viz link.

Další link a zde návod i s obrázky, jak vypadá instalace debianu, všimněte si hlavně posledního obrázku s tím, kam chcete nainstalovat ten grub.

 

Když se podíváte na tento odkaz tak se to zdá až primitivně jednoduché, jenže tak to bohužel není, protože při výpisu, jak se na stránce dole uvádí jen grub-install /dev/sda atd.. tak mi to vyhazovalo grub error 17. Věřím, že takových zoufalců, jako jsem já se najde opravdu spousty a že Vám tento článek pomůže. Popravdě tento článek píšu vlastně jen kvůli sobě. Za půl roku na to totiž zapomenu a potom to budu googlit znova, až se progooglím ke svému „blogu“. 😉

A vím, že tohle bych měl uvádět na začátku (proto to uvádím na konec 🙂 ), ale nedá mi to, a dám sem i link s teorií (spíš obrázkem) o tom, co je to GRUB a jak to vypadá a že ho můžeme pomyslně rozdělit na stage 1 = MBR, stage 1.5 a stage 2, kde ve stage 2 je už /boot/grub a pokud Vám to nenajde stage 2 tak spadnete pravděpodobně do grub rescue, nebo Vám nenaběhne vůbec nic. A to že je to wikina, to si necháme pro sebe, jo? 😉
No a pokud byste měli komplex z nedostatku informací, tak přiložím ještě tento link, kde se mluví o zavaděčích, neboli bootloaderech obecně.

Enjoy

Avatar

By mirra

Hardwaru a počítačům se věnuji již od roku 2003. Za tu dobu jsem poskládal stovky počítačů, opravil tisíce počítačů a vyřešil nespočetně problémů, vad a chyb, se kterými se setkávali uživatelé. Od roku 2005 se zabývám servery, zejména těmi herními, v roce 2007 jsem se začal věnovat Valve Source SDK level designu, který šel od roku 2009 k ledu kvůli studiu Informatiky na univerzitě. Podílel jsem se chvíli i na provozu síťové laboratoře MENDELU, dnes spravuji cca 30 serverů/diskových polí na univerzitě, řeším IT v malých a středních firmách tak, aby firmy ušetřily nemalé částky při zlepšení kvality a soustředím se na snižování nákladů na IT od licencí až po hardware, software, provádím konsolidace a audity platnosti licencí, které firmám šetří rovněž nemalé peníze. Z velkých firem spravuji s dalšími kolegy 8000 serverů po celé Evropě a tato práce mě nesmírně baví, protože se vše musí automatizovat a nabízí mi to možnost trénovat další evropské jazyky od Angličtiny, přes Němčinu až po Italštinu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 + 15 =